Manu Lagast is West-Vlaamse Jonge Ondernemer 2017!

31 maart 2017

Manu Lagast (38 jaar) begon zijn verhaal toen een leverancier van een vorige werknemer steevast gebruikte oprolkoorden tegen betaling moest laten ophalen door een afvalverwerker. "Ik dacht na of er aan dit natuurlijk materiaal geen nieuwe bestemming kon gegeven worden. Zo ben ik terechtgekomen bij Derotex  in Dottenijs."

"Derotex kon deze koorden omzetten in herbruikbare vezels voor diverse industriële toepassingen. Via Lagaco (opgericht in 2011) bouwde ik op die manier een business uit waarbij ik natuurlijke afvalstoffen bij diverse bedrijven ging opkopen om ze tegen betaling te laten verwerken door Derotex. Na bewerking werden ze terug verkocht. Op een bepaald moment kreeg ik de mogelijkheid om Derotex (in 2013) over te nemen."

Derotex is op vandaag een '1 stop shop' voor gerecycleerde (plantaardige en dierlijke) en zelfs synthetische vezels. Met een modern machinepark en een uitgebreide technische expertise worden de viltindustrie (non-woven), spinning en diverse andere industrieën bediend. Dagelijks wordt met de stakeholders gezocht naar de gepaste oplossing voor nieuwe afvalstromen door deze een tweede leven te geven als gerecycleerde vezels.

Derotex heeft een wereldwijde afzetmarkt (35 exportlanden) in diverse industrieën (automobiel, isolatie, geo-textiel matrassen, drainage, vloerbekleding, enz.) De toekomstvisie van het bedrijf ligt in het verder diversifiëren que recycleerbare grondstoffen én qua eindtoepassingen met grotere toegevoegde waarde. "Ik probeer constant op zoek te gaan naar nieuwe afzetmarkten. Zo bots ik vaak op zaken waarvan ik denk: kan voor dit afval geen nieuwe toepassing gevonden worden. Bv. Gebruikte oesternetten, oude scheepstouwen, matrassen, safety belts..." 

 

← Terug naar het overzicht
concept by Impuls site by Yappa